Eten en drinkenOm voedsel te krijgen in de zomer is geen kunst aan. Maar in de winter is het een stuk moeilijker. Tegenwoordig worden groenten en fruit uit een ver land geïmporteerd. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld in Afrika een bananenplantage is en dat de vruchten van deze plantage met een vliegtuig naar Nederland worden geëxporteerd. Maar dat kon toen nog niet. Er waren nog geen snelle voertuigen, en je kon het voedsel ook niet bewaren. Want er waren geen koelkasten. Maar er waren wel wat manieren om eten langer te bewaren: je kon het drogen, inzouten of roken. Toch aten de Romeinen vaak bedorven voedsel. Om de vieze smaak weg te drijven maakten ze er sausjes bij. 's Ochtends aten Romeinen vaak gewoon een stuk brood en wat verdunde wijn of bier. Maar 's avonds aten ze een stuk uitgebreider (nou ja de rijken): de rijke mensen kwamen zo rond drie uur terug van hun werk, ze gingen vaak eerst naar een badhuis om wat uit te rusten en schoon te blijven. Daarna gingen ze hun avondmaal eten. Ze moesten eerst zichzelf omkleden voordat ze begonnen met eten. Ze aten liggend op de bank en met hun handen, ze moesten voor het eten dus ook goed hun handen wassen. Hun maaltijd bestond voornamelijk uit: vlees, vis, fruit en wijn. Zeer rijke Romeinen aten ook olijven, olijven waren in die tijd een van de duurste waren. Slaven kookten het eten, als er bezoek was vermaakten de slaven de gasten met muziek of iets anders. Dit gaat allemaal over rijke Romeinen tijdens goede oogstjaren. Bij de gewone burgers was het natuurlijk niet zo uitgebreid zoals je op het plaatje hieronder ziet. Tijdens schaarse jaren werden de maaltijden aangepast aan wat er voorhanden was. ![]() Hier zijn rijke Romeinen aan het eten. reageren | beoordelen | tell a friend | printen |